U wilt alleen het beste voor uw kind, waaronder een gezond en sterk gebit. Het is daarom erg belangrijk ervoor te zorgen dat uw kind zich op zijn of haar gemak voelt bij de tandarts. Om daarvoor te zorgen is het verstandig uw kind regelmatig mee te nemen naar de tandarts. Zo went hij of zij aan de tandarts en de praktijk, wordt het bezoek vanzelfsprekend en behoudt uw kind een gezond gebit. 

Het eerste tandartsbezoek

Neem uw kind rond zijn of haar eerste verjaardag voor de eerste keer mee naar de tandarts. Tijdens dit eerste bezoek zal de tandarts naar de tandjes en het tandvlees kijken. Ook worden er soms röntgenfoto’s gemaakt om te kijken of de kaak en tanden zich optimaal ontwikkelen en wordt het gebit, indien nodig, gereinigd. Daarnaast zal de tandarts uitleggen hoe u het gebit van uw kind het beste kunt verzorgen.

U wilt dat uw kind zonder tegenzin of angst naar de tandarts gaat. Als ouders zijnde is het daarom verstandig positief te praten over de tandartsbezoeken. Op die manier zal ook uw kind de bezoeken als plezierig ervaren. Praat enkel positief over de tandarts en vermijd enge of negatieve verhalen. Gebruik een tandartsbezoek nooit als een vorm van straf. Bent u zelf bang voor de tandarts? Probeer dit dan niet door te laten schemeren aan uw kind. De kans bestaat dan dat uw kind ook angstig zal worden. Maak van het tandartsbezoek een leuk uitstapje.

Het kindergebit – 4 tot 24 maanden

Wilt u alles weten over de ontwikkeling en de verzorging van het gebit van uw kind tussen de 4 en 24 maanden? Wij vertellen u alles wat u dient te weten over deze eerste fase.

Gebitsontwikkeling

Wanneer uw kind rond de 6 maanden is, zullen de eerste melktanden doorkomen. Rond de eerste verjaardag van uw kind zullen ook de bovenste en onderste snijtanden zichtbaar worden. Wanneer uw baby vaker huilt dan normaal, meer kwijlt of vingers in de mond steekt, dan is de kans groot dat de tandjes aan het doorkomen zijn. Het tandvlees kan ook rood en gezwollen zijn en een klein bobbeltje op de kaken is mogelijk zichtbaar. In sommige gevallen hebben baby’s last van lichte koorts, dunnere ontlasting en rode billetjes.

Tandenpoetsen

Het poetsen van de tanden is van groot belang om deze sterk en gezond te houden. Om de tandjes goed te kunnen poetsen is het verstandig uw baby op dezelfde manier vast te houden als dat u doet tijdens het voeden. Gebruik slechts een klein beetje tandpasta, niet groter dan een erwt.

Tandpasta

Fluoride is goed voor de tanden en beschermt en versterkt het gebit. Omdat het vaak voorkomt dat kinderen de tandpasta doorslikken, is het verstandig een tandpasta te kiezen met een lager fluoridegehalte. Zo zijn er tanspasta’s met 500 tot 750 ppm speciaal voor kinderen tot 5 jaar te verkrijgen.

De eerste tandjes

Het doorkomen van de tandjes begint rond de 6 maanden en kan erg vervelend en pijnlijk zijn voor een baby. Om de pijn tegen te gaan kunt u een bijtring geven of tandgel gebruiken. Ook kan het helpen het tandvlees te masseren. Het is verstandig uw tandarts, huisarts of apotheker te raadplegen alvorens u uw kind iets van medicatie geeft tegen de pijn die gepaard gaat met het doorkomen van de tandjes.

Duimen en Fopspeen

Voor baby’s is het heel gewoon om op een duim of fopspeen te zuigen. Wanneer het te vaak gebeurt, kan uw kind helaas last krijgen van gebitsproblemen. Het zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de voortanden de verkeerde richting op groeien, met een scheef gebit als resultaat. Om deze kans te verkleinen kunt u een ‘orthodontische’ fopsspeen kopen. Echter blijft het verstandig deze gewoonte na verloop van tijd te ontmoedigen.

Een goede tandenborstel kiezen

Het is belangrijk om de juiste tandenborstel te gebruiken om het gebit van uw kind te verzorgen. Wat de juiste tandenborstel is hangt af van de ontwikkelingsfase waarin uw kind zich bevindt. In deze eerste fase is het verstandig een tandenborstel te kiezen met:

  • een borstelkop die zowel  grote oppervlakken reinigt als het tandvlees masseert.
  • een handvat die voor u goed in de hand ligt.
  • de zachtst mogelijke haren.
  • een handvat dat geschikt is voor kleine handjes, maar dat ook handzaam is voor u.
  • een leuke afbeelding voor plezierig tandenpoetsen.
  • een smalle en kleine borstelkop met zachte haren.
  • een handvat dat geschikt is voor kinderen om zelf te poetsen, zoals een breed goed in de hand liggend handvat.
  • een leuke afbeelding om het tandenpoetsen leuker te maken.
  • een smalle en kleine borstelkop met zachte haren die ook de kiezen achter in de mond goed kan bereiken.
  • borstelharen van verschillende lengtes, die zorgen voor een goede reiniging van het hele gebit.
  • geschikt is voor het complexe gebit en de veranderingen die het doormaakt in deze fase.
  • Geef uw baby een speen op het moment dat hij of zij begint te duimen. Let op dat uw baby ook niet te vaak de speen gebruikt en neem deze indien nodig weg.
  • Het is belangrijk dat uw kind ook gemotiveerd is te stoppen met duimen. Oefen niet te veel druk uit, want dit kan het tegenovergestelde effect hebben. Wees begripvol en probeer de gewoonte voorzichtig te ontmoedigen.
  • Maak van het niet-duimen een spel. Houd bijvoorbeeld een grafiek bij en geef uw kind een stikker wanneer hij of zij een hele dag niet geduimd heeft.
  • Een positieve benadering is effectiever dan een negatieve. Word niet boos wanneer uw kind duimt, maar geef een compliment wanneer hij of zij dat niet doet.
  • Omdat duimen een gewoonte is, kan het ongemerkt gebeuren. Help uw kind door een pleister op de duim te plakken als reminder.
  • Ga stap voor stap. Nu uw kind niet meer overdag duimt, kunt u het duimen ’s nachts ontmoedigen met bijvoorbeeld een handschoentje of sokje.
  • Mocht u merken dat uw kind in de eerste 12 weken vaak op zijn of haar vingers of duim begint te zuigen, dan is het verstandig een speen te geven.
  • Laat uw baby wennen aan het feit dat hij of zij niet constant de speen mag gebruiken. Geef alleen een speen wanneer dit nodig is.
  • Let goed op of de speen onbeschadigd is en voorkom dat uw baby een stukje speen binnenkrijgt. Ook spenen slijten na verloop van tijd.
  • Voorkom schade aan het tandvlees en koop een speen waarvan het gedeelte dat bestemd is voor in de mond van plastic is.
  • Kies een speen met dezelfde vorm als de natuurlijke tepel. Hiermee voorkomt u dat uw baby moeite krijgt met ademen of dat de kaak vervormd.
  • Het kan voorkomen dat een speen zorgt voor complicaties, waaronder moeilijkheden met slikken. Houd dit dus goed in de gaten.
  • Pas op, het is onverstandig de speen aan koordjes rondom de nek van uw kind te hangen.

Het kindergebit – 2 tot 4 jaar

Wilt u alles weten over de ontwikkeling en de verzorging van het gebit van uw kind tussen de 2 en 4 jaar? Wij vertellen u alles wat u dient te weten over deze tweede fase.

Gebitsontwikkeling

In deze fase ontwikkelt het gebit zich snel. De eerste twintig tandjes komen door en tegen vierjarige leeftijd is het melkgebit meestal compleet.

Tandenpoetsen

Kinderen tussen de 2 en 7 jaar kunnen nog niet zelf hun tanden poetsen. Het is dus belangrijk dat u uw kind helpt. Maak van tandenpoetsen een leuke activiteit door er een spelletje van te maken. Om goed bij de tanden te kunnen kunt u het beste achter uw zoon of dochter gaan staan en het hoofd licht achterover houden. Zo kunt u makkelijker poetsen.

Tandpasta

Om de tanden te beschermen en te versterken hebben zij fluoride nodig. Omdat kinderen tanspasta vaak doorslikken, is het beter een tandpasta te kiezen met een lager fluoridegehalte. Zo zijn er tanspasta’s met 500 tot 750 ppm speciaal voor kinderen tot 5 jaar te verkrijgen.

De melktanden

Tegen het einde van deze tweede fase is het melkgebit compleet. De melktandjes zullen vervolgens vervangen worden door het blijvende gebit. Het is verstandig uw kind te leren zijn of haar gebit goed te onderhouden, om te zorgen voor een blijvende goede gewoonte.

Een goede tandenborstel keizen

Het gebit van uw kind is zich snel aan het ontwikkelingen. Het is daarom erg belangrijk te zorgen dat u een tandenborstel gebruikt die goed aansluit bij de desbetreffende ontwikkelingsfase. Kies in deze fase voor een tandenborstel met:

  • een handvat dat geschikt is voor kinderen om
  • zelf te poetsen, zoals een breed goed in de
  • hand liggend handvat.
  • • een leuke afbeelding om het tandenpoetsen
  • leuker te maken.
  • • een smalle en kleine borstelkop met zachte
  • haren die ook de kiezen achter in de mond goed kan bereiken.

U kunt ook overwegen een elektrische tandenborstel aan te schaffen. Dit maakt het tandenpoetsen ook interessanter en leuker voor uw kind.

Het kindergebit - 5 tot 7 jaar

Wilt u alles weten over de ontwikkeling en de verzorging van het gebit van uw kind tussen de 5 en 7 jaar? Wij vertellen u alles wat u dient te weten over deze derde fase.

Gebitsontwikkeling

De eerste blijvende kiezen (molaren) zullen in deze derde fase doorkomen. Rond het 6e levensjaar wisselt uw kind zijn of haar onderste melksnijtanden. De bovenste snijtanden zullen meestal later wisselen.

Tanden poetsen

Ook in deze derde fase kan het tandenpoetsen nog een uitdaging zijn voor uw kind. Blijf daarom in de buurt en help mee om te zorgen dat het gebit goed gereinigd wordt. Maak van tandenpoetsen een spelletje, zodat uw kind er plezier in krijgt. Om goed bij de tandjes te kunnen is het verstandig achter uw zoon of dochter te gaan staan en het hoofd licht naar achter te houden. Op deze manier kunt u makkelijker helpen met tandenpoetsen.

De eerste kiezen

De eerste blijvende kiezen zijn doorgekomen en bevinden zich achter in de mond. Doordat de kiezen diepe groefjes bevatten, zijn deze erg gevoelig voor de vorming en ophoping van tandplak. Het is daarom van groot belang dat de achterste kiezen goed worden gepoetst en gereinigd, om zo het ontstaan van tandplak te voorkomen.

Een goede tandenborstel kiezen

Het gebit van uw kind ontwikkelt zich snel. Het is daarom erg belangrijk te zorgen dat u een tandenborstel gebruikt die goed aansluit bij de desbetreffende ontwikkelingsfase. Kies in deze fase voor een tandenborstel met:

U kunt ook overwegen een elektrische tandenborstel aan te schaffen. Dit maakt het tandenpoetsen ook interessanter en leuker voor uw kind.

Het kindergebit – 8 Jaar en ouder

Wilt u alles weten over de ontwikkeling en de verzorging van het gebit van uw kind van 8 jaar of ouder? Wij vertellen u alles wat u dient te weten over deze vierde fase.

Gebitsontwikkeling

In deze vierde fase vinden er een aantal belangrijke gebitsontwikkelingen plaats. Rond uw kinds 12e of 13e komt het volledige volwassen en blijvende gebit door. Rond het 16e  levensjaar kunnen ook de verstandskiezen de kop opsteken.

Tandenpoetsen

Wanneer uw kind zich in fase vier bevindt en ouder is dan 8, dan heeft hij of zij vaak al de behendigheid zelf te poetsen. Echter is het alsnog verstandig wat toezicht te houden. Het verzorgen van de tanden is van groot belang en er bestaan heel wat technieken. U kunt uw tandarts of mondhygiënist om advies vragen.

Flossen

Het is verstandig uw kind, wanneer hij of zij wat ouder is[B2] , ook te leren flossen.  Zo kan uw kind de ruimtes tussen de tanden en kiezen ook goed reinigen. U kunt uw tandarts of mondhygiënist vragen wanneer en hoe uw kind het beste kan flossen en met welk flossdraad.

Het beschermen van de tanden

Helaas doen zich wel eens ongelukken voor waardoor uw kind een tand kan verliezen of beschadigen. Om dit te voorkomen is het verstandig uw kind passende gebitsbescherming te geven, bijvoorbeeld wanneer uw kind een contactsport beoefent. Mocht uw kind een tand verliezen, dan is het soms mogelijk de tand terug te plaatsen in de holte; bewaar de tand dus goed.

Een goede tandenborstel kiezen

Het is belangrijk een tandenborstel te kiezen die past bij de ontwikkelingsfase van uw kind en zijn of haar tanden. Kies daarom een tandenborstel die:

Overweeg ook het gebruik van een elektrische tandenborstel. Dit is effectief en maakt tandenpoetsen voor kinderen een stuk leuker.

Duimen

Bij kinderen is het een heel natuurlijk gewoonte om op de vingers of duimen te zuigen. Vaak stopt een kind hier vanzelf mee voor het 4e  levensjaar. Zo niet, dan is het verstandig uw kind te helpen te stoppen met duimen.

Duimen & de gevolgen

Op het moment dat een kind nog steeds duimt wanneer de permanente tanden doorbreken, dan kan dit vervelende gevolgen voor het gebit met zich meebrengen. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat uw kind deze gewoonte afleert voor het 6e levensjaar.

Tanden kunnen scheef groeien en het gehemelte kan vervormen. Ook kan de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak veranderen. Deze gevolgen worden veroorzaakt door de druk die de duim uitoefent op de tanden en het gehemelte. De ernst van de gevolgen voor het gebit is afhankelijk van de frequentie, de kracht waarmee geduimd wordt en de positie van de vinger of duim.

Duimpreventie

Om te voorkomen dat uw kind gaat of blijft duimen, zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

  •  Geef uw baby een speen op het moment dat hij of zij begint te duimen. Let op dat uw baby ook niet te vaak de speen gebruikt en neem deze indien nodig weg.
  • Het is belangrijk dat uw kind ook gemotiveerd is te stoppen met duimen. Oefen niet teveel druk uit, want dit kan het tegenovergestelde effect hebben. Wees begripvol en probeer de gewoonte voorzichtig te ontmoedigen.
  • Maak van het niet-duimen een spel. Houd bijvoorbeeld een grafiek bij en geef uw kind een sticker wanneer hij of zij een hele dag niet geduimd heeft.
  • Een positieve benadering is effectiever dan een negatieve. Word niet boos wanneer uw kind duimt, maar geef een compliment wanneer hij of zij dat niet doet.
  • Omdat duimen een gewoonte is, kan het ongemerkt gebeuren. Help uw kind door een pleister op de duim te plakken als reminder.
  • Ga stap voor stap. Nu uw kind niet meer overdag duimt, kunt u het duimen ’s nachts ontmoedigen met bijvoorbeeld een handschoentje of sokje.


Spenen

Voor baby’s is het heel normaal op iets te willen zuigen. Op deze manier kalmeren en koesteren zij zich gedurende de eerste 12 weken van hun leven. Op het moment dat een baby ergens op wil zuigen en niet aan het eten is, dan is het verstandig een speen te geven en zo te voorkomen dat hij of zij een stuk speelgoed of vingers in de mond steekt.

  • Mocht u merken dat uw kind in de eerste 12 weken vaak op zijn of haar vingers of duim begint te zuigen, dan is het verstandig een speen te geven.
  • Laat uw baby wennen aan het feit dat hij of zij niet constant de speen mag gebruiken. Geef alleen een speen wanneer dit nodig is.
  • Let goed op of de speen onbeschadigd is en voorkom dat uw baby een stukje speen binnenkrijgt. Ook spenen slijten na verloop van tijd.
  • Voorkom schade aan het tandvlees en koop een speen waarvan het gedeelte dat bestemd is voor in de mond van plastic is.
  • Kies een speen met dezelfde vorm als de natuurlijke tepel. Hiermee voorkomt u dat uw baby moeite krijgt met ademen of dat de kaak vervormd.
  • Het kan voorkomen dat een speen zorgt voor complicaties, waaronder moeilijkheden met slikken. Houd dit dus goed in de gaten.
  • Pas op, het is onverstandig de speen aan koordjes rondom de nek van uw kind te hangen.


Gevolgen spenen

Het is zeer belangrijk de juiste speen te kiezen. Een verkeerde speen kan vervelende gevolgen met zich meebrengen en leiden tot een afwijkende ontwikkeling van de kaken en tanden. Dit komt onder andere door een verkeerde maat en vorm van de speen, de kracht van het zuigen en overmatig gebruik van de speen.

Probeer uw kind het spenen op tijd af te leren en de speen weg te laten, om zo mogelijke toekomstige problemen te voorkomen. Hebt u vragen over spenen? Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiëniste.